Walter Kasper: UVEDENÍ DO VÍRY

Autor: P. Kolář - Číslo: 2008/3 (Recenze)

Walter Kasper, UVEDENÍ DO VÍRY. Křesťanská akademie – Velehrad (93. svazek náboženské edice), Řím 1987, 165 str.

Studie, 120/1988. Mírně zkráceno. – Autor je jezuitský kněz a publicista, který v exilu působil především v Paříži.

Kniha z pera předního německého teologa připomíná svým názvem knihu někdejšího profesora, dnes kardinála Ratzingera Úvod do křesťanství, a to nejen svým názvem, ale také erudicí a autorským záměrem. Je rovněž určena dospělým hledačům Boha, jakých právě u nás máme nemálo. Ti budou mít ze dnes už proslulé Kasperovy knihy velkou radost a velký užitek. Doufejme, že se nedají odradit jejím ne zcela dokonalým překladem, který obtížnou látku místy ještě ztěžuje. Tato překladatelská obtíž, vlastně snadno vysvětlitelná v podmínkách, za kterých byl překlad pořizován, je však skutečně jediným kritizovatelným bodem díla. Jinak je nutno tuto publikaci co nejvřeleji uvítat. Jde o text teologicky hutný, ale srozumitelný, a hlavně neobvykle přitažlivý. Čtenář, který si klade otázky týkající se víry v dnešním světě ve smyslu proslulé chardinovské otázky: „Jaká je souvislost mezi tím, že roztloukám kamení tady na cestě, a tím, že věřím v Boha?“, zde najde už od prvních řádků myšlenky, které vyjadřují, co sám tuší. Kasperova kniha patří k těm, při jejichž čtení si říkáme: „Ano, přesně tak to vidím; jen to neumím tak přesně, výstižně vyjádřit jako on!“

Kasper nám mluví doslova a do písmene z duše! Každý, komu leží na srdci osud církve a křesťanství v dnešním světě, každý, kdo v něm hledá výchozí bod pro působení vlastní víry i její zdroje, bude číst celou knihu s neutuchajícím zájmem od začátku až do konce.

Jak už to bývá, je i zde snadnější začátek, kde jsou problémy vypočítávány; postupně, jak dochází na odpovědi, se četba stává náročnější, aniž by se však stávala nestravitelnou.

Na nesnadné, základní otázky nelze odpovědět několika plytkými holými větami. Kasperovy odpovědi jsou erudované a jdou do hloubky. Čtenáři z nich zbude mnoho podnětných impulzů pro vlastní boje a pocit naplnění, s jakým se jinde hned tak nesetká.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|