Zpráva o kongresu ESKT

Autor: Miloš Raban - Číslo: 2007/4 (Panoráma)

Lovaň, 13.—16. září 2007

Každé tři roky organizuje Evropská společnost pro katolickou teologii mezinárodní konferenci, na které se shromáždí nejen její členové, ale je otevřená i ostatním teologům. V roce 2007 se tato konference konala v Lovani v Belgii, kde ji hostila staroslavná Katolická univerzita.

Letošní program se věnoval mezioborovému teologickému výzkumu role křesťanství a dalších náboženství v současné evropské kultuře. Zamýšlel se nad vztahem mezi evropskou identitou a jejím křesťanským dědictvím, nad příspěvkem, kterým křesťanství společně s dalšími náboženstvími může přispět k evropskému projektu (vč. vztahu mezi státem, politikou a náboženstvím, vč. role Evropy v současném světě). Věnoval se postavení křesťanství v proměnlivém evropském náboženském prostředí a výzvě rostoucího mezináboženského kontaktu pro křesťanské i evropské sebepochopení.

Chtěl také tato témata uchopit z ekumenické a interdisciplinární perspektivy a vyjádřil naději, že přispěje k silnější přítomnosti teologie v současné diskusi o Evropě, její identitě a její roli, její budoucnosti. V tomto ohledu měl program dvě těžiště:

1. zkoumal, jak pluralitu náboženství a světových názorů a také mezináboženský dialog v Evropě přijala teologie jako výzvu (vzhledem k její plauzibilitě a relevanci);

2. zabýval se otázkou, v jaké míře mohou náboženství a světonázory přispět k evropskému projektu (Evropa vzhledem k její historické, politické, kulturní a socioekonomické identitě).

Kongres otevřel kardinál Danneels, bruselský arcibiskup.

První den kongresu byl věnován vystoupením mladých teologů, většinou doktorandů. Páteční sezení bylo zahájeno slavným polským historikem a členem Evropského parlamentu Bronisławem Gemerkem. Dále kongres pozdravil biskup Van Luyn, prezident biskupské konference členských států EU, a profesor Hünermann, čestný prezident ESKT.

Ze sobotního programu vynikala přednáška prof. Dassetta z Lovaně o islámu v Evropě. Profesor zdůraznil, že existuje strategický plán islamizace Evropy. Hlavní přednášky byly doplněny workshopy, v nichž zaznělo 28 příspěvků na různá témata.

Neděle byla věnována zasedání valného shromáždění, na němž byly přijaty nové stanovy ESKT. Odpoledne zasedalo kuratorium, které tvoří členové jednotlivých národních sekcí (asi 40 osob). Zde bylo zvoleno nové prezidium ESKT a potvrzeno zasedání příštího kuratoria, které přijalo pozvání předsedy české sekce do Hejnic (14.—17. února 2008).

Usnesli jsme se, že program druhého dne zasedání kuratoria v Hejnicích bude věnován reflexi stavu teologie v České republice a okolních zemích. Toto zasedání pozdraví a mši sv. bude sloužit kardinál Vlk. Na tento den jsou zváni také čeští teologové.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|