Jiří Mrkvička: ČLOVĚK V AKCI

Číslo: 2007/1 (Recenze)

Jiří Mrkvička, ČLOVĚK V AKCI. Motivace lidského jednání. Avicenum, Praha 1971.

Není snadné podat souhrn poznatků o široké sféře problémů lidské motivace. Současná psychologie motivace je rozsáhlý obor, dosud značně roztříštěný. Dosavadní výklady trpí často jednostranností koncepčních východisek (psychoanalýza, neobehaviorismus, reflexologie apod.) a také tím, že motivace je předmětem mezioborového zkoumání, na kterém se vedle psychologie podílí i filosofie, fyziologie, etologie, sociologie a teoretická i praktická medicína.

Kniha je solidní a přehledná populárně vědecká práce. Je na ní sympatické především to, že se autor pokusil nevtíravým způsobem naznačit i filosofii problému. Učí čtenáře rozumět, psychologicky myslet, vede k dalšímu hlubšímu tázání, orientaci a sebereflexi. Svoje téma sleduje autor komplementárně. Uvádí souvislosti s psychologií osobnosti, s filosofií a etikou. Vedle tradičních pojmů teorií motivace — potřeby, instinkty, pudy, zájmy, postoje, očekávání, aspirace, vůle, city, agrese, úzkost — rámuje Mrkvička problematiku do perspektiv individuálního osudu člověka. Dotýká se fenoménu naděje (i když pouze dotýká). Kniha je jeden z mála pokusů o fenomenologické postižení motivačních faktorů, jak to před třiceti lety klasicky učinil v monografii o hladu prof. dr. Stavěl.

Zvláštní, oprávněnou pozornost věnuje Mrkvička oblasti, kterou současná psychologie označuje termínem seberealizace. S jistým zjednodušením lze říci, že základní otázka motivace je proč. Proč lidé dělají to a ne ono, proč máme takové a ne jiné postoje. Je tu tematizována otázka, čím se řídí naše činy. Jde tedy o problematiku, která má i pro věřícího člověka zásadní význam. Její promyšlení napomáhá, abychom lépe pochopili chování druhých lidí, jejich nesnáze a utrpení. Motivace nepochybně rozevírá i mnohé problémy víry. V knize nalezneme úvahy o instanci svědomí, která je tak důležitá pro posouzení míry odpovědnosti našeho jednání. Je tu naznačena i problematika svobodné vůle a determinismu. — Čtenář, který se chce poučit o motivaci v odborné šíři, může pak sáhnout po obšírné práci dánského psychologa K. B. Madsena Teorie motivace a Moderní teorie motivace (Academia, Praha 1972 a 1979).


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|