Karel Cikrle - Willi Türk: Direktář pro varhaníky

Autor: František Kunetka - Číslo: 2006/3 (Recenze)

Karel Cikrle - Willi Türk: Direktář pro varhaníky. Pomůcka pro používání Kancionálu při liturgii. Musica sacra, Brno 2005, 62 str.

Liturgický kalendář, zvaný někdy také direktář, je knihou, která reguluje liturgický život v diecézi, resp. ve farnosti. Protože nedílnou součástí liturgie je zpěv, je velmi vhodné a je velkou pomocí, jsou-li pokyny k jeho užívání přehledně soustředěny ve zvláštním svazku, který je možno považovat za součást liturgického kalendáře.

Takovou pomůcku představuje Direktář pro varhaníky, jehož autory jsou K. Cikrle a W. Türk. Publikace obsahuje nejprve obecné zásady týkající se užívání písní, zpěvů mezi čteními a ordinárií. Pak je uveden přehled liturgických dob a na něj navazující přehled jednotlivých slavností, svátků a památek (tzv. kalendárium); obojí je opatřeno návrhy vhodných písní pro tyto příležitosti. Další dva oddíly nabízejí návrhy písní pro liturgii svátostí, pohřbu, samostatnou bohoslužbu slova a Denní modlitbu církve. V závěru je pak uveden rozpis responzoriálních žalmů pro liturgické doby a svátky.

Publikace Direktář pro varhaníky je svědectvím zdařilého propojení teorie a praxe. Na základě přesvědčivé znalosti struktury a obsahové náplně liturgického roku po obnově II. vatikánského koncilu jsou do něj zasazeny zpěvní elementy, jejichž použití je již v praxi osvědčeno. Direktář je tedy jednak liturgickou katechezí pro varhaníky a kantory, ale zároveň i pomocí pro vykonávání jejich liturgické služby. Pokud někde určuje rozpis písní samotný správce farnosti, může být publikace cennou pomůckou i pro něj.

V oblasti pochopení a naplňování liturgické reformy je v publikaci třeba ocenit zdůraznění významu zpěvu Aleluja před čtením evangelia, neboť tento zpěv textově anticipuje obsah evangelijního úryvku, je jeho „předchůdcem“ na způsob „hlasu volajícího na poušti“. Tento liturgický zpěv zůstává zatím většinou nedoceněn. Totéž platí i o liturgii Denní modlitby církve, a lze proto taktéž uvítat, že je jí a jejímu zpěvnímu vybavení v Direktáři věnován samostatný oddíl.

Příručka Direktář pro varhaníky díky jejím dvěma autorům představuje zdařilý ediční počin. Tuto publikaci lze doporučit všem, jejichž údělem je služba varhaníka nebo kantora.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|