ANOTACE

Číslo: 2005/5 (Recenze)

Karel Vrána, KŘESŤANSTVÍ A KULTURA. Esej. Trinitas, Svitavy 2004, 72 s. – Z autorova úvodu: „Tento text je záznamem občasných rozhovorů, které jsem vedl se svými přáteli o významu pastorální konstituce 2. vatikánského koncilu Radost a naděje. Zajímala nás hlavně druhá kapitola: Jak správně pomáhat rozvoji kultury. Její úplné znění připojuji. V přátelských souhlasně i nesouhlasně živých rozhovorech jsem si uvědomil, že otázka vztahů křesťanství a kultury není jen odtažitou akademickou záležitostí. Vstupuje totiž v nové podobě do naší současné situace. Od prvních počátků se křesťanství snažilo znovu definovat svůj vztah k dějinným kulturním souvislostem, do nichž vstupovalo. Běželo vždy o totéž, i když ne o stejné. Běželo o nadčasovou a nadprostorovou univerzálnost křesťanského poselství putujícího v časových proměnách a v různých kulturních prostorech. Jde tu o zásadní propojenost transcendentní vertikály a imanentní horizontály. Znakem, skutečností a smyslem stále trvající propojenosti metafyzických souřadnic je Kříž, Kristův i náš.“

Theodorétos z Kypru, HISTORIA RELIGIOSA. Bohumilé historie mnichů syrských. Praha 2005, 142 s. – Benediktinské arciopatství v Praze Břevnově se zaměřuje ve své ediční činnosti na vznik a dějiny mnišství, spiritualitu a literární památky raného křesťanství, benediktinské světce a české benediktinské kláštery. Tento svazek vyšel v řadě Pietas benedictina. Cenný úvod (22 stran) od Jiřího Pavlíka nabízí zasvěcené informace o autorovi (5. století) a kritický úvod do textu na vysoké úrovni. Vlastní text nabízí životopisy 28 poustevníků a 3 poustevnic, vyprávěné do větší či menší šíře. Bohaté poznámky k textu a rejstřík všech jmen dávají nahlédnout do dílny břevnovských mnichů, která nabízí texty na nejnáročnější úrovni a přitom zajímavé pro kohokoliv i dnes.

Michael Paul Gallagher, KŘESŤANSTVÍ A MODERNÍ KULTURA. Refugium, Velehrad 2004, 199 s. – Irský jezuita analyzuje v tomto souboru situaci víry v dnešním světě. V první části se věnuje rodnému Irsku: Ateismus irského typu – Jakou naději má víra v Irsku? – Ostrov pomalého rozdělování – Rozhovor mezi optimistou a pesimistou – Od osudu ke svobodné volbě. Světoznámý irský katolicismus prochází procesem uvolňování vlivem proudění v evropských zemích: víra už není dána příslušností ke kolektivu, ale stala se věcí osobního zrání a rozhodnutí. Další bystré úvahy a rozbory současné kultury a literatury doplňují obsah svazku, který i nám může pomoci do hloubky chápat současnou realitu víry – bez paniky i bez zavírání očí.

Marcela Neužilová, STOPEM. Vlastním nákladem, bez vročení, 296 s. Objednávky: Mgr. Zerhauová, Měřičkova 38, Brno 21. – Velice pozoruhodná próza, v níž skrze napínavá vyprávění prosvítají životní zkušenosti vlastní i mnoha dalších. A nejde jen o banality ze života mládeže, i když také ony dokáže autorka podat s velkým vypravěčským talentem a tak, že se dotknou čtenáře osobně. Tím více umění slova, z něhož prosvítají jemné i velmi dramatické životní zážitky, včetně blízkosti smrti. Ale právě to vrhá světlo na dobro a zlo, lásku a odvahu čerpanou z víry.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|