Anselm Grün: Svatý Benedikt z Nursie

Autor: Petr Kubín - Číslo: 2005/3 (Recenze)

Anselm Grün: Svatý Benedikt z Nursie. Učitel duchovního života. Přeložil Filip Outrata, Vyšehrad, Praha 2004, 128 str., ISBN 80-7021-695-6.

Kniha známého autora duchovní literatury pojednává o zakladateli řádu, ke kterému A. Grün patří. Hlavní myšlenkou díla je jakési aggiornamento sv. Benedikta. Jak známo, benediktinská řehole vznikla ve specifických podmínkách doby krátce po pádu antické civilizace. V chaosu nejranějšího středověku představovala jakousi oázu pořádku a klidu, ovšem za cenu silně nedemokratického zřízení. Po tisíci pěti stech letech se může zdát benediktinský ideál zcela vyhaslý, Anselm Grün se však snaží ukázat, že duch sv. Benedikta nezemřel.

Svou práci rozdělil do tří hlavních částí. V první seznamuje podrobně s Benediktovým životem na základě jeho jediného životopisu od Řehoře Velikého. S historicko-kritickým přístupem vysvětluje důvody, proč Řehoř vylíčil Benedikta jako divotvůrce (dvanáct zázraků rozpoznání a dvanáct divotvorných činů). Moudrý A. Grün nezapomene zdůraznit nejlidštější stránky Benediktova života (např. setkání Benedikta se sestrou Scholastikou).

Druhá část se týká Benediktovy řehole. Poté, co sdělí základní historické souřadnice, se autor snaží o duchovní výklad řehole podle jejích nejdůležitějších aspektů (pokora, modlitba, práce, společenství atd.). Na nich pak vysvětluje smysl a cíl jednotlivých předpisů. Nejobsáhlejší je přitom pojednání o pokoře, které je členěno do dvanácti stupňů.

V poslední části se pokouší Grün přenést sv. Benedikta do současnosti. Vysvětluje, co je na benediktinské spiritualitě nadčasové, co z ní lze žít aktivně i dnes. Protože sám je ve svém klášteře ekonomem, předpokládám, že stojí oběma nohama na zemi a že nelíčí život v klášteře příliš idealisticky.

Grünova kniha není vědeckým dílem, doprovází ji jen stručný seznam pramenů a literatury. Přesto ji můžeme označit jako historicky fundovaný duchovní výklad sv. Benedikta a jeho řehole. Je psána povzbudivě a laskavě, tak, jak to Grün dobře umí.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|