Anotace

Číslo: 2005/3 (Recenze)

VELKÝ INKVIZITOR. Nad textem F. M. Dostojevského V. S. Solovjov, V. V. Rozanov, K. N. Leonťjev, S. N. Bulgakov, N. A. Berďajev, S. L. Frank, N. O. Losskij. Z ruštiny přeložili Pavel Hroch a Ladislav Zadražil. Refugium Velehrad-Roma s.r.o., Velehrad 2000, 336 s. – Všude, „kde je péče o lidi a zdánlivá starost o jejich štěstí a spokojenost spojena s pohrdáním člověkem, s nevírou v jeho vyšší původ a předurčení, tam vládne duch Velkého inkvizitora. Tam, kde se upřednostňuje štěstí před svobodou, kde se časné klade nad věčnost, kde se láska k člověku bouří proti lásce k Bohu, tam všude je přítomen Velký inkvizitor. Tam, kde nás ujišťují, že člověk ke svému štěstí nepotřebuje pravdu, že se můžeme zaopatřit, aniž bychom znali smysl života, tam všude je přítomen“ (N. A. Berďajev). V dnešní době, kdy se inkvizitorovy záměry takřka již naplnily – kdy „štěstí“ příslušníků naší civilizace dostoupilo dosud neslýchaného vrcholu a tváří v tvář našim planetárním i osobním problémům se dostavuje tvrdé vystřízlivění z takto koncipovaného životního naplnění – nastává možná čas k nové četbě Dostojevského.

Petr Piťha, AVE CRUX, SPES UNICA. Zamyšlení na křížové cestě. Ilustrace Daniel Ledman. Předmluva mons. Josef Hrdlička. Studio Gabreta, České Budějovice, 2. vyd. 2002, 152 s. – Autor, v jedné z vlád ČR ministr školství, po podstatné úvaze o pobožnosti křížové cesty nabízí dvanáct původních variant této pobožnosti.

Zdeněk Kučera – Jan B. Lášek (ed.), MODERNISMUS – HISTORIE NEBO VÝZVA? Studie ke genezi českého katolického modernismu. L. Marek, Brno 2002, 242 Kč. – Teologický kvas 19. století poznamenal katolickou teologii a užitečně oplodnil Druhé Vatikánum. Na rozdíl od reformace, jež se zformovala do dvou hlavních větví a z nich dále do dnešního množství církví a sekt, dozrálo modernistické hnutí do tvaru církve Církví československou, založenou 8. 1. 1920. Ta však jako církev zůstala osamělým jevem.

Zdeněk Kučera, Jiří Kořalka, Jan B. Lášek (ed.), ŽIVÝ ODKAZ MODERNISMU. L. Marek, Brno 2003. – Z patnácti příspěvků zastupuje katolickou stranu především prof. Ctirad V. Pospíšil rozsáhlejším portrétem A. Rosminiho a Ing. Miloslav Fiala stručným přehledem vývoje teologického myšlení od Tridentského koncilu až po pastorální konstituci 2. Vatikána. Řada statí v češtině, němčině a angličtině si všímá jednotlivých témat, z nichž jedním je Teilhard de Chardin.

Zdeněk Kučera, Jan B. Lášek, DOCETE OMNES GENTES. Sborník z konference na téma Teologické vzdělání v pojetí modernistů včera, dnes a zítra. L. Marek, Brno 2004, 190 s. – Sborník prezentuje mezinárodní konferenci z roku 2003 (19 účastníků, mezi nimi katolík J. Dolista se statí Úloha vědy v teologii), přináší statě v češtině a němčině.

Zdeněk Kučera, PRAVDA A ILUZE MODERNÍ TEOLOGIE. Hledání věrohodné transcendence od moderny k postmoderně. Druhé, rozšířené vydání. Nakladatelství Martin, Praha 2004, 200 s. – Přehled témat: Prolog – Současný duchovní prostor – Modernismus – Krize životních jistot – Pravda jako setkání (E. Brunner) – Pravda jako nové bytí (P.Tillich) – Cesta teologie CČSH a zjevení – Husitská teologie v souvislostech – Vývoj od modernismu k teologii „Základů víry“.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|