ANOTACE

Číslo: 2005/2 (Recenze)

Josef Blaha, TÓRA A MODERNÍ ŽIDOVSKÁ FILOSOFIE. Vydavateľstvo Dobrá kniha, Trnava 2003, 161 str. - Náš přední znalec historického i současného židovství připomíná papežova slova, že Evropa dýchá plícemi Jeruzaléma a Athén. Na tom mají velkou účast i současní židovští myslitelé. Ti však vycházejí z Tóry buď v pojetí úzkém jako pět knih Mojžíšových, nebo i širším - starozákonní Bible, popř. veškeré židovské učení, včetně Talmudu. Autor nabízí čtenářům nejprve čtyři filosofické pohledy na Stvoření, Tóru, Talmud a Kabalu. Následují pojednání o třech současných židovských filosofech. Jsou to známá jména: Franz Rosenzweig, Martin Buber a Emmanuel Levinas - autor je nazývá "tři velcí židovští svědkové moderní doby". Knihu uzavírá citát z Rosenzweiga: "Prostě kráčet s tvým Bohem - nic víc se od tebe nežádá." Jedna otázka: Proč musela Blahova práce vyjít na Slovensku?

Petr Fiala, Jiří Hanuš, Jan Vybíral (eds.), AUTORITA V ABRAHAMSKÝCH NÁBOŽENSTVÍCH. Náboženské a politické aspekty autority v judaismu, křesťanství a islámu. Centrum pro studium demokracie a kultury, Brno 2004, 124 s. - Islám - ne poprvé v dějinách - pronikl do vědomí euroamerické civilizace, tentokrát díky útoku na newyorská dvojčata. Další motiv k reflexi poskytuje nepřehlédnutelná migrace muslimů do zemí křesťanského Západu. Židům se během minulého století podařilo znovu se usadit v Palestině, ale stát Izrael je obklopen islámskými státy. Dobyvačnost Mohamedových následovníků se už před staletími pokoušela vytlačit křesťanský kříž muslimským půlměsícem. Problém pokojného soužití v současném demokratickém světě nám tato kniha objasňuje na otázce autority.

Židovství z tohoto hlediska představuje P. Sláma historicky od Starého zákona a průběhem prvního tisíciletí. J. E. Sýkora ilustruje náboženskou autoritu v židovstvu na midraši Kohelet Rabba. M. Čejka sleduje úlohu rabinátu v současnosti a jeho vliv na náboženský, rodinný a praktický život. - Pokud jde o křesťanství, J. Mrázek zkoumá téma podle Nového zákona: autoritu Písma a vztah mezi autoritou náboženskou a světskou. Obdobně E. Mendelová prezentuje církevní a světské autority v dílech křesťanských myslitelů 4. a 5. století: na Ambrožovi a Janu Chrysostomovi ukazuje rozdíl mezi Východem a Západem, pokud jde o vliv církve na světské vládce a naopak. J. Vokoun si všímá vlivu ekumenismu na pojímání církevní autority. - L. Kropáček, náš čelný znalec islamistiky, se věnuje historickému vývoji pojetí autority v islámu, významu politického vedení, ovlivnění sekularizací a pokusům reislamizace podle tradičních modelů autority. S. Calderini zkoumá vztah mezi autoritou a kosmologií ve středověkém islámu. Většinou se uznává, že sunnitský islám není analogický s křesťanskou hierarchií. Jen část šíitů má jakousi hierarchii s kompetencí naukovou, duchovní a světskou.

Kornelis Heiko Miskotte, EDDA A TÓRA. Z nizozemského originálu přeložili J. A. Dus a H. P. van der Horst. Eman, Benešov 2004, 380 s. (278 Kč). - Nizozemský autor, reformovaný křesťan, se věnuje v tomto spise z 30. let, ale stále hodnotném, srovnání pohanství a židovství. Edda je symbol mytického ospravedlnění mocností, Tóra je charta humanity. Témata: Chaos a Stvořitel, kosmologie a dějiny - osud a Boží úradek - hrdinství a spravedlnost atd.

Johanna Koppová, STARÝ ZÁKON - KNIHA PRO DNEŠNÍ DOBU. Cesty k dějepisným knihám Izraele. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2003, 147 s. - Tuto knihu lze charakterizovat jako prvouku Starého zákona. Vznikla z popularizujících článků publikovaných v německých časopisech. Nepředpokládá předběžné vzdělání, pouze zájem. Nechce plnit úlohu vědeckého úvodu do Starého zákona ani kritického komentáře, nýbrž podat přehled dějin Izraele od Abrahama po Ježíše: zdůraznit klíčová místa jako symbol vztahu mezi milujícím Bohem a vyvoleným lidem - ukázat aktuálnost Zjevení pro církev v uskutečnění Božích příslibů Starého zákona na Ježíši Kristu - podpořit porozumění pro židovské pojetí víry a její výrazové formy. Celkem 52 kapitol je rozloženo do 4 částí: Úvod, Počátky světa a lidstva, Bůh a jeho lid, Izraelovo povolání trvá. Dodatky: Chronologická tabulka, Přehled vzniku Starého zákona, Literatura v češtině k dalšímu studiu. - Jako doplněk lze doporučit od téže autorky knihu Izraelští proroci, v témže nakladatelství 2001.

Elena Androvičová, ŽIDOVSKÉ OSUDY. Nakladatel neuveden, Bratislava 2000, 132 s. K vydání připravila autorčina sestra Anna Pašteková. - Autorka zemřela 1997. Zde líčí život ve slovenské Seredi, kde žilo mnoho Židů. Prožila období jejich pronásledování ve čtyřicátých letech 20. století z největší blízkosti. V rámci živého líčení vícenárodního prostředí líčí vražedné zásahy proti Židům a reakce okolí.

Christopher Hayden, MODLIT SE S PÍSMEM. Úvod do praxe Lectio divina. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2004, 172 s. - Autor zkoumá vztah mezi Biblí jako slovem Božím a modlitbou jako odpovědí Bohu a vstoupení do vztahu s ním. Po obecnějších metodických kapitolách uvádí do praxe oddíl Lectio divina s evangeliem sv. Marka.

Jan Pavel II, VSTAŇTE, POJĎME! Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2004, 136 s. - Vzpomínky zemřelého papeže začínají rokem 1958, kdy se mladý polský kněz stal biskupem, a pokračují úvahami o lidech a skutečnostech ve volné vazbě na život, cesty a působení autora i během jeho papežského období. Části: 1. Povolání, 2. Biskupské působení, 3. Vědecké a pastorační povinnosti, 4. Otcovství biskupa, 5. Biskupská kolegialita, 6. Bůh a odvaha.

Karl Rahner, ZÁKLADY KŘESŤANSKÉ VÍRY. Ing. Pavel Sejkora - Trinitas, Svitavy 2002, 2. vyd. 2004, 636 s. Úvod překladatele Karla Říhy. - Autor, jeden z vůdčích teologů (přes 3000 titulů) 20. století se zájmem o život vyhověl žádosti o svůj souhrn současné katolické teologie srozumitelný čtenářům s jistým vzděláním, "na prvním stupni reflexe". Člověk jako posluchač zvěsti stojí před absolutním tajemstvím, obtížen vinou, a jemu se sdílí Bůh. Jeho Zjevení vrcholí v Ježíši Kristu, jeho církev vede, přes svátosti a dobrý život, k eschatologickému vyústění. Malý epilog: Krátké formule víry. Cenný je Slovníček filosofických a teologických pojmů od K. Říhy.

Miriam Therese Winterová, Z HLUBIN BEZEDNÝCH. Příběh Ludmily Javorové vysvěcené na římskokatolického kněze. Cesta, Brno 2003, 260 s. a 12 s. fotoreprodukcí. - Nejbližší a nejvěrnější spolupracovnice zemřelého tajného biskupa dr. Felixe Davídka. Americká autorka knížky, která vyšla anglicky v USA, vytvořila z vyprávění L. Javorové čtivý celek na způsob osobní kroniky. Její život, naplněný hlavně osobní službou Davídkovi, sledoval jeho linii podzemní církve a odkrývá mnoho informací o něm. Jen letmo se zmiňuje o lidech, kteří tu linii nemohli sdílet a v cizině referovali o jejích negativních stránkách. Autorka považuje své svěcení za platné, ale nechce je prakticky uplatňovat proti církevnímu zákazu. Knihu doplňuje zápis jejích duchovních myšlenek, seznam 17 biskupů Koinótés a seznam článků vyšlých v převážně anglofonní cizině z let 1973 - 2000. Tímto zjevně upřímným svědectvím není o mimořádném knězi s problematickými rysy a jeho podzemním společenství řečeno zdaleka vše. Je to stále ještě výzva pro historiky a teology.

Pavel Florenskij, SLOUP A OPORA PRAVDY. Refugium, Velehrad - Olomouc 2003, 710 s. - Rozsáhlý výbor z díla ruského myslitele (1882-1937). Osobnost Florenského je složitá, rovněž jeho život, který skončil na Solověckých ostrovech. Cenná předmluva Michala Altrichtera dává velmi poučeně nahlédnout do jeho díla v historických a osobních souvislostech.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|