Sympozium nad dokumentem Matka Páně

Autor: Tomáš Káňa - Číslo: 2004/1 (Panoráma)

Katedra systematické teologie na CMTF UP v Olomouci pořádala dne 16. 9. 2003 v budově fakulty jednodenní sympozium, které bylo věnováno dokumentu Mezinárodní papežské mariánské akademie „Matka Páně, památka, přítomnost, naděje“, který je k dispozici v českém překladu vydaném Karmelitánským nakladatelstvím. Tento text je významným příspěvkem k mnohostrannému rozvoji mariologie, a proto si zasluhuje pozornost nejen odborníků, ale také širší veřejnosti. Zaměření poměrně obsáhlého spisu je výrazně interdisciplinární, proto byli jako přednášející přizváni představitelé celé řady oborů a disciplín. Sympozium bylo pořádáno v rámci vnitřního fakultního grantu na podporu studentské vědecké činnosti.

Po úvodním pozdravu a předložení hlavních záměrů sympozia stručně představil zmíněný dokument prof. Pospíšil. Následovaly příspěvky biblické sekce – děkana CMTF doc. Chalupy a doc. Tichého. Přítomnost děl církevních otců a středověkých mistrů v dokumentu zhodnotil Mgr. Žůrek, posluchač postgraduálního studia. Z hlediska fundamentální teologie se textu věnoval proděkan E. Krumpolc, Th.D., který upozornil na to, že ve spektru oborů v dokumentu chybí teologie mimokřesťanských náboženství, a věnoval se otázce přítomnosti Marie z Nazareta v Koránu. O problematice lidové zbožnosti a úcty pohovořil prof. Ambros. O vztahu mariologie a ekleziologie pojednal proděkan R. Machan, Th.D. Poměrem mezi mariologií na jedné straně a trinitologií, christologií a teologií mimokřesťanských náboženství se ve svém příspěvku zabýval prof. C. V. Pospíšil, Th.D. Ekumenické hledisko analyzoval V. Bugel, Th.D. Otázka inkulturace byla tématem, o němž hovořil proděkan L. Dřímal, Th.D. Zajímavý byl příspěvek prof. Šipra o vlivu christologického dogmatu na hodnocení důstojnosti lidské osoby v prenatálním stadiu vývoje. ThLic. L. Cincialová se soustředila na problematiku mariánské spirituality a upozornila na skutečnost, že úcta k Marii není příčinou, nýbrž důsledkem úcty k Ježíši z Nazareta. Mgr. Rýznar představil zakladatele Mezinárodní papežské mariánské akademie K. Baliče. Student pátého ročníku magisterského studijního programu teologie D. Vícha pohovořil o adhortaci Pavla VI. Marialis cultus. České překlady mariánských mešních formulářů analyzoval Th.D. Kopeček. Mgr. Urban, posluchač postgraduálního studia dogmatiky, představil mariologii Jana Husa, která je podle jeho analýzy plně v souladu s katolickou ortodoxií a spiritualitou.

Představené příspěvky se objeví ve sborníku, jehož redakčním zpracováním jsou pověřeni D. Vícha a E. Krumpolc, Th.D. Na základě jednotlivých vyjádření ke zmíněnému dokumentu bude vypracován list, který bude zveřejněn v periodiku Studia theologica a zaslán Mezinárodní papežské mariánské akademii.


Bookmark and Share
 
 
© Na zveřejněné texty se vztahují autorská práva.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2004-2018
Licence Creative Commons
Teologické texty podléhají licenci Creative Commons.
|